DANIEL BILDT
Officer, gentleman och idéspruta

 
Daniel Bildt var inte precis en man som duckade när det "osade katt"
Privat foto

  .

När Civilförsvarsförbundets biträdande generalsekreterare och första hemskyddsorganisatör Hans Franzén gick i pension var uppbyggnaden av hemskyddet i full gång. Det var ett omfattande och arbetskrävande projekt som efterträdaren måste ta över.

In trädde då Daniel Bildt och vi som hade nära arbetsrealationer med honom insåg mycket snart vilket energiknippe Daniel var. Jag hade själv förmånen att få arbeta tillsammans med Daniel i flera år, både vid förbundskansliet och vid föreningsaktiviteter runt om i landet. Dessutom, då vi båda var inbitna cyklister, hade vi åtskilliga privata diskussioner om just detta.

Efter pensionen bodde Daniel på Östermalm i Stockholm, en stadsdel jag cyklade igenom på väg till jobbet. Jag minns så väl att han under sina tidiga morgonpromenader i oktoberkylan brukade stoppa mig och påpeka att shortsen dög inte utan "man måste ha långbyxor för annars skulle det kyliga draget drabba knäna".

Daniel var en synnerligen sympatisk och kunnig arbetskamrat; en idéspruta som man lärde sig mycket av. Ingenting var omöjligt för Daniel Bildt.

Bosse Olson

   

 

Efter att Daniel Bildt avlidit i en ålder av 90 år skrev Karl-Gunnar Bäck, generalsekreterare i Sveriges civilförsvarsförbund 1981-89 följande:

"Daniel Bildt, Stockholm, har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast sörjande är sönerna Carl, utrikesminister, och Nils, civilingenjör, med familjer.

Hustrun Kerstin avled i juli.

Familjenamnet Bildt är i dag Sveriges mest kända varumärke, för att använda ett modernt uttryck, för att belysa tradition, uthållighet och internationell tyngd.

Daniel föll väl in i den rollen, där han med stor arbetskapacitet och kompetens verkade under ett långt yrkesliv.

Under hela sin karriär tjänade han det svenska försvaret. Först som officer i Hallands regemente, som lärare på skjutskolan i Rosersberg, inom civilförsvaret som avdelningschef på länsstyrelsen i Halmstad och slutligen i ledningen för Sveriges civilförsvarsförbund fram till sin pensionering 1986, varefter han på förbundets begäran fortsatte ytterligare flera år med särskilda uppdrag.

Sällan kunde man i Sverige denna tid träffa på en människa som var så lämpad för sin uppgift som Daniel. Det var tydligt hos oss inom den frivilliga sektorn där förmågan att skapa entusiasm för uppgiften hos människor att ställa upp är mycket mer nödvändig än tjänsteår, smidighet i anpassning och ständiga kompromisser bland olika särintressen i nya organisationsplaner.

Daniel blev en nödvändighet för oss när vi på regeringens uppdrag 1985 skulle utreda och söka lansera det nya hemskyddet. Ett projekt som skulle minska samhällets sårbarhet.

Han var en god representant för det bästa inom svenskt ledarskap. Både genom sin utbildning och förmåga att hantera människor, vilket kräver både oräddhet och framför allt förmåga till kamratskap. Medlemskapet i förbundet växte dessa år tiofalt med små ekonomiska medel.

Daniel miste sin hustru Kerstin i juli. Från minnestunden efter henne minns jag en sak särskilt. De tal som sönerna Carl och Nils, samt dennes hustru Marita, höll.

De andades alla samma budskap: den trygghet som skapas för unga individer för livet, de växer upp i en stark familj. Bildts, med anor från 1200-talet i de nordiska länderna, och dess släkts individuella öden har utförligt skildrats av Daniel i en skriftserie om fyra band.

Ett utomordentligt material att ösa utav för det bokförlag som vill publicera hans arbete om Sveriges i dag internationellt mest kända familj som i generationer förvaltat och förnyat vårt land.

För egen del vill jag tillägga: Att få uppleva ett nytt kamratskap när man är högt upp i åren och vännerna börjar försvinna är en stor glädje.

Från 1985 hade jag kontakt med Daniel och vi åt regelbundet lunch på Tranan vid Odenplan, Lindström krog på Östermalm och hos Pölsemannen på Karlaplan. Det var lätt att hitta oss i vimlet. Bara att titta mot bordet varifrån det mest glada skrattet kom"

Karl-Gunnar Bäck

 

 

 

Sidan publicerad 2013.12.25