Slocknar allt kan orsaken ligga långt bort

Har proppen gått?
Text och foto Bo A.Olson

När man talar om effekter av elavbrott tänker man kanske främst på höststormar och
vinterkyla, men avbrott sommartid kan vara nog så besvärliga. Påminnelse om
vårt beroende av högteknologi och rationaliserad distribution.

Numera fjärravläses abonnentens elförbrukning ...


...och omkopplingar av elen i Enköping görs i Vattenfalls driftcentral i Trollhättan.


Strax före lunch dagen före midsommarafton drabbades vårt torp utanför Enköping av ett elavbrott. Inte särskilt kul mitt i förberedelserna för att ta emot 40 gäster för både lunch och middag dagen efter. En hel del mat måste ju ordnas i förväg och framför allt lagras över natten.

Första reaktionen var att någon säkring i huset överbelastats men alla var intakta. Timme efter timme gick utan att elen kom tillbaka och det visade sig snart att inte bara vi drabbats utan hela trakten. Till och med mobilnätet slogs ut så det var bara att vänta.

Totalt blev inledningsvis 1632 hushåll strömlösa och för de 260 värst drabbade (inklusive vårt) kom strömmen tillbaka först efter tolv timmar och då efter att reservkraft kopplats in. Enligt Vattenfall var felorsaken svårlokaliserad men till slut konstaterades ett materialfel i en 20 kV markkabel i Vallby halvannan mil bort.

Normalt kan Vattenfall fjärrstyra omkopplingar från driftcentralen i Trollhättan men nu gick det inte att genomföra omkopplingar av elen, så kallade reservmatningar, på grund av en kombination av tekniska problem med fjärrkommunikation och för höga spänningsförhållanden.

Det inträffade var ett exempel på hur sårbara vi är med dagens högteknologi och då för oss vitala funktioner är placerade långt bort i andra delar av landet.

     

Elnätet säkrare men fortfarande elavbrott

Elförsörjningen i Sverige har blivit säkrare i takt med att de utsatta luftledningarna ersätts av kablar i marken. Vi har helt enkelt blivit bortskämda med att det "varde ljus" så fort vi trycker på knappen. Men elavbrott inträffar trots allt och utan förvarning.

Som tur är blir de flesta elavbrott kortvariga och hinner oftast inte bli något större problem, möjligen lite irriterande om tidsinställd elektronik måste programmeras om och elektriska klockor justeras. För allvarligare störningar fordras att avbrottet drar ut på tiden och Energimyndigheten hävdar att allmänheten måste vara förberedd på att kunna hantera konsekvenser av elavbrott som är minst 24 timmar.

       

 

 

 

  Visst går detta; bara man som sagt är förberedd och har lämpliga grejor till hands. När elavbrottet är ett faktum kan det vara väl sent att leta fram det som behövs och många butiker stänger då de varken har belysning eller kassapparater som fungerar utan ström. För att inte tala om rinnande frysdiskar, elektronisk dörrstängning med mera. Bensinstationernas pumpar är också eldrivna.


De flesta av oss oroar sig nog för elavbrott under höststormarna eller på vintern men de kan vara lika besvärliga på sommaren. Att vara utan luftkonditionering och fläktar klarar väl de flesta, men det gäller framför allt att hålla frysen stängd samt minimera turerna till kylskåpet. Mat i frysen klarar sig mer än ett dygn om man inte öppnar dörren.

Man bör tänka på att eldrivna garageportar inte går att öppna om de inte också kan öppnas manuellt. I hyreshus stannar hissarna och kodlåsen slutar fungera.

 


Det kan vara knepigare att klara elavbrott i tätorter än på landsbygden

 

 

En vettig beredskap för att klara längre elavbrott

Det finns ett mångfald alternativa lösningar som kan underlätta för hushållen även vid elavbrott som varar flera dagar; bara man är förberedd. Och det gäller inte bara kunskap utan även att ha prylar till hands när det händer.

Vad behöver man då för att göra livet någotsånär drägligt under ett elavbrott? En del grejor kan man säkert hitta i båten, husvagnen eller undanstoppade i campingutrustningen.

 

 

Viktigast vid kriser är nog kontakten med omvärlden för att få reda på vad som händer. Räkna inte med att mobilnätet eller Internet fungerar och även det fasta telefonnätet kan ofta slås ut. För att veta vad som händer är det lämpligt att ha en batteriradio där man kan lyssna på lokalradion om nyheter och praktiska tips vad gäller elavbrottet, speciellt om det varar en längre tid.

Lite batterier i reserv bör man ha hemma men glöm inte att de är färskvara.

På sommaren är det viktigt att få i sig vätska regelbundet. Tänk på att vattentornens pumpar är elektriska och när vattnet är slut i städernas torn kommer så småningom inget dricksvatten ur kranarna. I hushåll med egen brunn och elektrisk pump försvinner vattnet direkt om de inte har någon form av reservaggregat. Det är bra om man hunnit fylla ett par reservdunkar eller pet-flaskor med dricksvatten innan vattenkranens sinat.

Toaletten går visserligen att spola en gång men då trycket från vattenreservoaren blir för lågt kommer tanken inte att återfyllas. Däremot kan man använda vattnet som finns i tanken till husbehov.

     

Några stearinljus eller en fotogenlykta kan vara bra under mörka årstiden och en fungerande ficklampa är alltid bra att ha till hands (till exempel för att leta i proppskåpet som ofta brukar sitta i skymundan).

Lampor med dioder är bra; ger bra ljus och är snåla på batterier. Jag har en med en krok som man kan hänga upp på lämpligt ställe.

Annars är min favorit en pannlampa av bra fabrikat. Händerna är fria och den är dessutom utmärkt för läsning i sängen. Jag har flera stycken och alltid en med mig på resa då den är mycket användbar.

 

   
 

 

 

     

Om elavbrottet varar i timmar eller längre kan det vara bra med något i matväg. Det är förnuftigt att alltid ha enkel torrskaffning, konserver och frystorkat hemma i skafferiet för några dagars behov. Man kan till vardags fortlöpande använda det som står främst och komplettera med nytt man ställer längst bak. Detta "reservskafferi" är inte bara för nödsituationer utan kan även vara bra om man inte vill gå ut och handla i ett busväder eller om man är sjuk.

Som exempel på "reservskafferi" kan nämnas snabbris, nudlar, potatismospulver och portionssoppor (till exempel "Varma koppen"). Det kan lagras länge och tillredas på några minuter. Det finns även utmärkta snabbrätter med till exempel kyckling som oöppnade kan lagras länge i rumstemperatur.

 

 

 

Som tur för oss så finns en gammal vedspis i torpet vilken dammades av i en hast. Många i städerna har gasspis och kan koka en kopp kaffe eller värma lite soppa, men man bör tänka på att om många använder gasspisarna och den elektriska ventilationen inte fungerar så bildas mycket fukt inomhus.

Vi har också en jordkällare att förvara mat och andra ömtåliga förnödenheter i. Det kan vara betydligt besvärligare för de som bor i till exempel en lägenhet.

Oavsett var man bor så kan ett litet rödspritkök ur campingutrustningen vara behändigt, om man nu har lite rödsprit för det vill säga. Tänk på brandfaran och att det finns regler för lagring av brandfarliga vätskor och gas.

   

 

 

Vad gör man då om plötsligt allt slocknar?

 

 


Brytare kan man enkelt återställa, men kontrollera först vad som kan ha gått fel. Traditionella "proppar" bör man ha några hemma i reserv.


Kontrollera först säkringar och jordfelsbrytare. Om dessa är ok är det under mörka årstiden lätt att titta ut för att se om alla lampor i omgivningen är släckta vilket antyder att felet inte finns att hitta i det egna hemmet.

Om en säkring i huset/lägenheten utlöst finns det sannolikt ett fel i hemmets elnät så leta först efter synliga fel, till exempel defekt utrustning eller kortslutningar i kuldosor etc. Om inget synligt fel hittas kan det möjligen ha varit något defekt i den gamla säkringen men skulle även en nyinsatt lösa ut kan det vara dags att tillkalla en elektriker.

 

En överbelastad kuldosa kan lätt orsaka brand. Har man tur går säkringen först

 

     
Källor:
Förutom nätverkets egna experter inom olika organisationer även Vattenfall och Energimyndigheten.

 

Några tidigare bloggar på sajten:
       
Vatten - vårt viktigaste livsmedel Vad vi måste lära oss igen
       
Pulversläckare på gott och ont Brandfaran i adventstid
       
Säker på gamla dar

Vapenskrammel i Öst
Åter till Kalla kriget?

       
       
Åter till hemsidan

Kommentera gärna : civilforsvar@gmail.com